Zadels:
Dressuur
Spring
Western
Veelzijdigheids
Zadelen:
Als het paard gepoetst is kan het gezadeld worden.
Lastige paarden en ponys worden door het personeel gezadeld. Op het bord voor de lange stal staat welke paarden en ponys dat zijn. Gelet op de details heeft iedere stal zo zijn eigen regels.Deken van het paard altijd van achteren naar voren los maken. Het vastmaken van de deken begint vooraan en dan naar achteren toe. Waarom? Stel je voor dat het paard om wat voor reden dan ook in paniek raakt en aan de haal gaat, terwijl de deken voor al los is terwijl hij om z'n achterbenen nog vast zit. In de praktijk is gebleken dat het het handigste is om de deken indien nodig tijdelijk op te bergen, opgevouwen onder de voerbak.In onze stallen worden paarden en ponys gezadeld met een sjabrak en een zwart kussentje (onderlegger) dat onder het zadel past. Alle zadels voor de lange stal en de ponys liggen in de linker zadelkamer. De zadels voor de midden- en de achterstal liggen in de rechter kamer. Als het goed is hangt er linksvoor aan het zadel (voorboom) een labeltje met de naam van het paard of de pony. Neem de spullen met opgestoken stijgbeugels mee naar de stal (het hoofdstel kan ook alvast mee). Loop niet zomaar achteloos met het zadel de stal in. Maak het paard door middel van Uw stem kenbaar dat u de stal in komt. Leg het zadel niet op de grond maar hang het over het schot van de stal. Of in de boksen kan het bovenhek in de deur open en kan het zadel op de onderste helft liggen. Zadel meteen op en laat de boel niet onbeheerd achter om eerst nog even iets anders te pakken ofzo. Leg eerst het sjabrak op het paard met de lusjes aan de voorkant. Dan daarop de onderlegger met de ronde kant naar achter, en dan het zadel. Leg het geheel met het zadel overdreven ver naar voren op de schoft. Schuif het geheel naar achteren en druk tegelijk licht naar beneden totdat het niet meer verder kan schuiven. Dan ligt het zadel in het diepste gedeelte van de rug.
Ga naar de rechterkant en hang de singel langs het paard. De singel hoeft niet door de lussen van het sjabrak heen gehaald te worden. Kontroleer rechts of het onderste zweetblad van het zadel daar goed ligt en of de singelstoten niet gedraaid, los of gekruist zijn. Kijk of het zadel en de onderlegger niet op de stikranden van het sjabrak drukken. Trek het sjabrak bij de schoft een beetje omhoog in de zadelkamer (onder de voorboom). Pak van links de singel op onder het paard door en maak hem losjes vast: pak de singelstoot tussen duim en wijsvinger en trek hem op die manier aan. Zo kunt u de singel nooit (te) strak aantrekken. Bij nieuwe zadels de eerste twee singelstoten gebruiken. Bij zadels die al langer in gebruik zijn de eerste en de derde singelstoot gebruiken. Let bij een touwsingel op of de draden naast elkaar liggen en niet over elkaar. De stijgbeugels blijven opgestoken totdat u gaat opstijgen.

Het is een bekend fenomeen dat de paarden en ponys zich verzetten tegen het aansingelen door hun borstomvang te vergroten. Eenmaal in de rijbaan gearriveerd zit alles dan weer losser en is het zadel vaak al naar achteren verschoven. Als u de singel in de stal niet te strak aantrekt roept dat minder verzet op. En in de rijbaan is er dan niet zo veel kracht voor nodig om de singel eventjes los te maken om het zadel nogmaals goed te leggen als dat nodig is en dan strak te singelen. Na het opstijgen de singel nog eens kontroleren en eventueel weer aantrekken zowel links als rechts.Sommige paarden en ponys hebben een gelpad of een singelbontje nodig, of gebruiken een deken in plaats van een onderlegger of juist geen van beide of een bont-sjabrak. Welke paarden en ponys dat zijn staat op het bord voor de lange stal, meestal worden deze door het personeel gezadeld.

Voor diegenen die het zelf kunnen volgen hier nog enkele richtlijnen. Dat singelbontje wordt over de singel heen geschoven. Let bij het vastmaken van de singel erop dat de stiknaad van het singelbontje niet tegen het paard aan zit, maar aan de onderkant.Een gelpad ligt met de ronde kant achter, op de rug van het paard onder de sjabrak. Beide worden gebruikt als de conditie van de huid daarom vraagt; bijvoorbeeld bij uitslag of bij drukkingen (vgl. blaren).De deken is zo gevouwen dat alle randen van de deken aan een kant zitten; deze kant komt rechts te liggen. Dan liggen aan de achterkant een vouw en een rand; de vouw komt onder te liggen. Links liggen nu alleen maar gevouwen kanten en voor ligt een ruime vouw. Trek deze omhoog in de zadelkamer.

Na de les moet alles weer afgezadeld worden. De beugels zijn al opgestoken direkt na het afstijgen. Zet het paard indien nodig eerst vast. Maak de singel los aan de linkerkant. Pak de onderlegger en het zadel op, til het geheel eerst recht omhoog en dan naar u toe en leg het op Uw ene arm. Trek met de vrije hand de singel over het paard heen en leg hem over het zadel. Pak dan de sjabrak en leg het ondersteboven op het zadel (met de paardzijde naar boven toe) zodat deze kan uitwasemen. Als u het geheel zo vast hebt kunt u de hele boel in een keer opbergen in de zadelkamer. Schuif alles op de juiste zadeldrager met de achterzijde (achterboom, lepel) van het zadel naar u toe.

Zadel:
Kamer
Kussens
Voorboom
Achterboom
Lepel
Zitting
Stijgbeugelriem
,, haak
onderste zweetblad
bovenste zweetblad
stotenklep
beugelrubber
stijgbeugel
singelstoten
singel
kniewrongen

Hulpsingels om het zadel op zijn plaats te houden:
Voorsingel
Voortuig
Staartriem